Διεθνής Ημέρα Ηλεκτρονικών Αποβλήτων

Ημέρα Ηλεκτρονικών Αποβλήτων: Μια νέα ευκαιρία για κυκλική οικονομία

 

Η 14η Οκτωβρίου θεσμοθετήθηκε από το WEEE Forum ως η παγκόσμια ημέρα Ηλεκτρονικών Αποβλήτων με την υποστήριξη 27 μη κερδοσκοπικών εταιρειών ηλεκτρονικών αποβλήτων σε 21 διαφορετικές χώρες σε όλο τον κόσμο, προκειμένου να ευαισθητοποιήσει και να ενεργοποιήσει τους καταναλωτές για την ανακύκλωση των συγκεκριμένων αποβλήτων. 

Ημέρα Ηλεκτρονικών Αποβλήτων: Μια νέα ευκαιρία για κυκλική οικονομία

Η 14η Οκτωβρίου θεσμοθετήθηκε φέτος από το WEEE Forum ως η παγκόσμια ημέρα Ηλεκτρονικών Αποβλήτων με την υποστήριξη 27 μη κερδοσκοπικών εταιρειών ηλεκτρονικών αποβλήτων σε 21 διαφορετικές χώρες σε όλο τον κόσμο, προκειμένου να ευαισθητοποιήσει και να ενεργοποιήσει τους καταναλωτές για την ανακύκλωση των συγκεκριμένων αποβλήτων.

Φέτος γιορτάστηκε για πρώτη φορά. 

Σύμφωνα με το WEEE Forum, 50 εκατομμύρια τόνοι ηλεκτρονικών αποβλήτων θα δημιουργηθούν παγκοσμίως το 2018 και μόνο το 20% ανακυκλώνεται.  Παρά την αύξηση των κυκλικών πρωτοβουλιών, αυτό που χρειάζεται μια πραγματική αλλαγή είναι η νοοτροπία των κοινωνιών.

Με την ευκαιρία αυτής της ημέρας και λαμβάνοντας υπόψη τις προαναφερθείσες εκτιμήσεις, είναι σημαντικό να δοθεί έμφαση στα ακόλουθα μηνύματα:

Δεν είναι απόβλητα!

Τα διάφορα εξαρτήματα μιας συσκευής (πλαστικό, χάλυβας, σίδηρος κλπ.) είναι εξαιρετικά πολύτιμα, επειδή μπορούν να ανακτηθούν και να επαναχρησιμοποιηθούν. Παρά το γεγονός ότι η διαδικασία ανακύκλωσης μπορεί να φαίνεται περίπλοκη από πλευράς καταναλωτή, είναι γεγονός ότι κάθε υλικό είναι δυνατό να επαναχρησιμοποιηθεί. Αυτά τα εξαρτήματα μπορούν να δώσουν ζωή σε νέα προϊόντα. Από αυτή την άποψη, τίποτα δεν χαλάει.

Είμαστε μέρος της λύσης

Ως καταναλωτές, όλοι μοιραζόμαστε τις ευθύνες μας. Αυτό που συμβαίνει με τον παλιό υπολογιστή μας μετά τη χρήση του, στο έντονα χρησιμοποιημένο πλυντήριο που θέλουμε να απορρίψουμε σήμερα, ακόμη και στο προηγούμενο smartphone μας - όλα είναι θέματα που πρέπει να μας απασχολούν, αφού αντικαταστήσουμε τις παλιές μας συσκευές.

Ως καταναλωτές, δεν πρέπει να είμαστε παρατηρητές, αλλά οι ηγέτες της μετάβασης προς την κυκλικότητα. Ενημερωθείτε, ζητήστε από την τοπική σας αρχή να της παραδώσετε τον παλιό σας εξοπλισμό - σε κάθε κοινότητα πρέπει να υπάρχει σημείο ή υπηρεσία που μπορεί να σας βοηθήσει.

Αγοράζουμε έξυπνα

Ως καταναλωτές, πρέπει να είμαστε σίγουροι για την ποιότητα των προϊόντων που αγοράζουμε. Η ενεργειακή απόδοση και η λειτουργικότητα του ηλεκτρικού εξοπλισμού πρέπει να αποτελούν σημαντικά κριτήρια για τις αποφάσεις μας. Μειώστε την κατανάλωση ενέργειας και τα απόβλητα απλά κάνοντας τις σωστές επιλογές.

Η διαφορά της έννοιας της κυκλικής κοινωνίας είναι ότι ξεκινά από μας. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι απλά μια αλλαγή συμπεριφοράς.

Είμαστε πρόθυμοι να το κάνουμε;